beynin cinsiyeti

bilimsel bir araştırmaya göre beynin de bir cinsiyeti olduğu belirlenmiş. beynin cinsiyetinin fiziksel cinsiyetten bağımsız olarak hormonların etkisiyle oluştuğu belirtilmiş. bu hormon testesteron. yani kız bebek anne karnındayken fazla testestorana maruz kalırsa beyni cinsiyet olarak erkek oluyor. tersi durumda, yani erkek bebek anne karnında daha az testestorana maruz kaldığında beyin cinsiyeti dişi oluyor.

peki beyninizin cinsiyeti erkek mi dişi mi? bunun cevabı için ellerinize bakmanız gerekiyor. özet cevabı şu şekilde; sağ elinizin yüzük parmağı işaret parmağınızdan daha uzunsa erkek beyinli, daha kısaysa dişi beyinlisiniz. eşit görünüyorsa biraz daha matematiksel işlemlerle saptama yapmak gerekiyormuş.

uzun cevap da şu şekilde ;


" analizlerde eli bir tarayıcıda tarayıp özel bilgisayar programları ile hesaplama yapılır. sağ elde yapılan ölçümler daha belirleyici olurken diğer yöntemde ölçüm avuç içinden yapılır. ilk olarak işaret parmağına bakılır. parmağın elle birleştiği kısma (resimde a harfi) yakından bakılırsa tam sınırda bir ya da birbirine yakın 2 çizgi görülür. eğer 2 çizgi varsa ölçüm alttakinden itibaren yapılır. b noktası ise işaret parmağının tepe noktasını ifade eder. bir cetvel aracılığıyla a ve b noktaları arasındaki mesafe ölçülür. ne kadar hassas ölçülürse sonuç o kadar doğru çıkar. işaret parmağı için yapılan işlemlerin aynısını yüzük parmağı için de yapılır. hesaplama sonucunda yüzük parmağı, işaret parmağına göre ne kadar uzunsa anne karnında o kadar fazla testosterona maruz kalındığı anlamına gelir. yani o kadar erkek beyinlisinizdir. ama kadın ve erkek beyninin de dereceleri olduğundan bunun öğrenmek için bölme işlemi yapılır. cetvel aracılığıyla elde edilen ölçümler ile işaret parmağının uzunluğu yüzük parmağı uzunluğuna bölünür. ölçüm önemli olduğundan virgülden sonraki üç basamak da kullanılır. oranın anlamı ise aşırı uçtaki erkek ve dişi beyin arasındaki oranlar yer alır. ırklar arasında farklılıklar olmakla beraber genel anlamda 0,970 oranının altına inildikçe erkek beynine, 1,000 ve üzerine çıkıldıkça da kadın beynine doğru bir gidiş söz konusudur. aradaki değerler ise (0,980 ve 1,000 arası) ırklara ve coğrafi bölgelere göre çeşitlilik gösterdiğinden net bir yorum yapılamayabilir. "
2 Betim Daha