ekşi sözlük’ün 35 yazarına soruşturma |
(http://libersite.com/..)
(bkz: hiç komik değil)
- kim o?
- yabancı değil, ben... faşizm
- !!!!!
demektir!
sözlük yönetimi yazarlara hiçbir şekilde hukuki destek sağlamıyor. kendilerince haklıdırlar belki fakat bunu savunmak için ''msn facebook da yapmıyor kiiii'' çocukluğuna girmeye gerek yoktu.
yazarlar ile ekşi yönetimi arasındaki tartışma ise çok anlamlı değil. zaten sözlükte açıkça " yazılanlardan sadece yazarın sorumlu olduğu ve kanuni otoritelerin karşısında her türlü bilginin paylaşılacağı" belirtiliyor. ekşi 12 yıldır yayında ve bir çok kez kanunla bu anlamda olmasa da yüzyüze geldi. ve farklı bir tavır sergilemedi. şimdi sanki bir kartel medyası gibi üzerine gidilip yazarlarına sahip çıkmadı demek fazla naiflik. evet şu anda bu tür siteler içinde en popüleri ve geliri de en büyüğüdür. ama bunu abartmaya da gerek yok; ekşi küresel ölçekte ve hatta türkiye'deki medya gelir ölçeğinde çok mütevazı kalır. sözlüğü biz yarattık diyen yazarların kendince haklılık payı olsa da, aydın doğan 'ların vs. ezilip gittiği bir ortamda ne yapsa faydalı olmazdı.ayrıca içeriği gereği yazara sahip çıkması, bir nevi patronaj süreci yaratır ki kendi bağımsızlığına ve felsefesine aykırıdır bu. sonuçta yazarlar maaşlı eleman değil veya sözlük bir sosyal dayanışma kulübü değil. yönetim açıklamalarında daha doğru şekilde durumu açıklasa bence hiçbir tartışma olmazdı. olay ekşi'nin yazarlarına sahip çıkmaması değil, zavallı ülkenin yaşadığı neo-faşizmdir. yazarların yapacağı en iyi şey kendi bildikleri şekilde yazmaya devam edebilmeleridir. sözlüğü protesto ediyorum diye entrilerini silip, ekşi'den ayrılmak; zaten karşıdakilerin istediği bir tutumdur.
5237 sayılı türk ceza kanunu madde 216'ya (halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama) göre,
(1) halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
istediğini düşünürsün, istediğine inanırsın o kimseyi alakadar etmez. ama aşağılayamazsın. ben bugün müslümanlığa inanmıyorum, bana uygun değil diye tutup da insanları aşağılamıyorsam, kimse de beni inanmadığım için aşağılayamıyorsa, bu eşitliktir, vicdan özgürlüğüdür, korunması gerekir. zaten kimse "din aleyhinde düşündükleri" sebebiyle soruşturma başlatmadı. ev basarak savcılık ve polis de haklıyken haksız konumuna düşmüştür. kimsenin düşünce özgürlüğünün engellendiği yoktur, aksine insanların vicdan özgürlüğünün ve özlük haklarının korunması vardır. artık kurtulun şu tek taraflılığınızdan. sen insansın da inanan insan değil mi? bu nasıl bir düşünce böyle.
yani demek istediğim şu ki, bana göre iki tarafın da birbirinden suçlu olduğu gündem maddesidir.
ayrıca 35 evi basılan, 78 de soruşturmaya takılan toplam 113 yazar varmış diyorlar. *
edit: mide bulantıları için, temiz hava iyi geliyor, taraflı betimleri okurken bana da oldu..
ben senin allah'ına inanmak zorunda değilim, senin peygamberinin yazdıklarını umursamam, senin kutsal bildiğin benim xkimde olmayabilir; bunu "benimle" çözersin. ikna etmeye çalışırsın, yazarsın, ben duymasam da bana küfredersin, hayvanlığa vurur sopayı alır kafamı gözümü patlatırsın, bunun adı en fazla vandalizm olur, senle sınırlıdır... da, sen son 50 senedir çöreklendiğin polisi kapıma dikersen, buna faşizim denir; döner dolaşır senin de götüne girer!
(bkz: götümüze girebilecek betimler)
edit: imla